Een laptop voor elke leerling!
ICT-vaardigheid
De meeste leerlingen zijn vlot in het gebruik van internet, sociale media en digitale toepassingen. Betrouwbare informatie kunnen opzoeken, kritisch beoordelen, presenteren en uitwisselen zijn vaardigheden die aangeleerd moeten worden. Net zoals rekening houden met privacy en discretie. Digitale vaardigheden zijn een sterke troef in het hoger onderwijs, de arbeidsmarkt en in het dagelijkse leven.
Beter leren
Iedereen is uniek en leert dus ook volgens een uniek patroon. Met een persoonlijke computer zijn extra werkvormen mogelijk: samenwerken via Google Classroom, taken maken, opzoekingswerk doen en nog zoveel meer. De leerkracht is daarbij een onmisbare coach in dit leerproces. Thuis kunnen de leerlingen met hun vertrouwde toestel dan verder oefenen.
Gelijke onderwijskansen
Als alle leerlingen aan de start verschijnen met hetzelfde degelijke toestel, verloopt hun schooltraject ook onder dezelfde omstandigheden. Zo krijgt iedereen dezelfde kansen om zich binnen een professionele en comfortabele omgeving te ontwikkelen.
Gefaseerde uitrol van het project
Schooljaar 2019-2020 zijn we gestart met een laptopproject in het studiedomein Economie en Organisatie voor de finaliteit doorstroom domeingebonden, dubbele finaliteit en finaliteit arbeidsmarkt.
In schooljaar 2021-2022 hebben we dit project uitgebreid naar alle studierichtingen van het 3de jaar.
Vanaf schooljaar 2022-2023 zullen naast de leerlingen van het 3de jaar ook de leerlingen van de eerste graad en de leerlingen van het 5de jaar overgaan tot de aanschaf van een persoonlijke laptop.
Uiteindelijk zullen alle leerlingen een laptop aanschaffen via de school in het schooljaar 2023-2024 behalve de leerlingen van het 7de jaar.
1e graad
Voor de leerlingen van de eerste graad kozen we ervoor om te werken met een huuroverkomst. Voor een vast bedrag per maand kan de leerling gedurende een volledig schooljaar gebruikmaken van een Lenovo L14 die eigendom blijft van de school. Omdat de latere studiekeuze invloed heeft op het type laptop dat vanaf de tweede graad gebruikt wordt, stellen we de aankoop van een toestel uit.
Het leerkrachtenteam bereidt zich momenteel voor om de laptop optimaal in te zetten in de lessen. We streven ernaar om maximaal in te zetten op differentiatie zodat leerlingen op basis van hun noden ofwel extra leerstof krijgen aangeboden ofwel digitale herhalingsopdrachten op eigen tempo kunnen doorlopen.
Wie zich bij ons op school inschrijft gaat akkoord om in het laptopproject in te stappen.
We voorzien 2 types laptop, maar je mag niet vrij kiezen. De gekozen studierichting bepaalt het type dat je nodig hebt.
Omwille van de rekenkracht die nodig is voor technische software en mechanische tekenpakketten (bvb. SolidWorks), kozen we voor bepaalde studierichtingen uit het domein STEM de krachtigere HP Probook 455.
Voor de overige studierichtingen kozen we de HP Probook 445.
Deze persoonlijke laptop kan verkregen worden door rechtstreekse aankoop of via een huur/koopformule. In beide gevallen wordt de laptop eigendom van de leerling.
Alle informatie in verband met het laptopproject van het schooljaar 2024 - 2025 kan je in onze nieuwe brochure vinden.
Een laptop bestellen kan via deze link, klik zeker door naar de site van Signpost. De laptop is pas correct besteld nadat de betaling is uitgevoerd en u een bevestigingsmail heeft ontvangen.
Huurlaptop terug inleveren (2e & 3e graad)
Indien u in de loop van het schooljaar de huurlaptop terug wil inleveren in geval van school- of klaswissel moet u onderstaande stappen ondernemen. Hier hangt mogelijk wel een verbrekingsvergoeding aan vast, alle info vindt u in onze brochure hierboven.
-
Contacteer de firma leermiddel ([email protected]), vermeld hierbij zeker uw toestelnummer, dit kan u aan de onderkant van de laptop terugvinden.
-
Contacteer de school telefonisch (013 35 06 80) voor een afspraak vast te leggen met onze ICT-ers om het toestel in te leveren.
-
Breng de laptop, beschermhoes & oplader mee naar school. Normaal heeft u van leermiddel ook een retourdocument ontvangen, neem dit best ook mee.
2e graad
3e graad
FAQ
-
Hoe moet ik mijn wachtwoord van Smartschoolaccount resetten?1. Surf naar https://st-martinus.smartschool.be 2. Kies rechts "Wachtwoord vergeten" 3. Vul jouw mailadres in dat je als ouder/leerling opgaf bij de inschrijving 4. In je mailbox krijg je nu een bericht om je wachtwoord opnieuw in te stellen
-
Welke programma's voorziet de school?Als leerling van de Sint-Martinusscholen kan je gebruik maken van een gratis licentie voor Office (Word, Excel, PowerPoint, OneNote en Microsoft Teams). Daarnaast werken we ook met Gsuite waardoor je onbeperkt opslag krijgt op je Google-account van school.
-
Wat doe ik als ik problemen heb met mijn laptop?Je kan onze ICT-ers altijd bereiken via Smartschool, of je kan altijd even langsgaan op de ICT-dienst. Ze helpen je zo snel mogelijk verder.