top of page

Blogpost 4 taal & communicatie

Studierichting in de kijker: Taal & communicatie door de ogen van onze 4e-jaars TaC.

Veel te bereiken
Taal en communicatie is niet zomaar een richting die je volgt wanneer je niet weet wat te kiezen. Hier leer je evenveel als in een andere richting en misschien wel meer. Je moet niet heel goed zijn in talen, het moet je vooral interesseren. Je leert creatief zijn, praten met mensen en zoveel meer. Je moet niet sociaal zijn om naar taal en communicatie te komen want dat leer je. Zo leer je ook praten in andere talen. Duits, Frans, Engels en Nederlands zijn de talen die je krijgt in het 3e en het 4e middelbaar. Je kan heel veel bereiken als je naar taal en communicatie komt !
Naarmate de jaren leer je de talen goed te beheersen en kan je deze gebruiken in een talig beroep, zoals literair vertaler, een tolk, stewardess, journalist en zo veel meer. In het vak public relations leer je doeltreffend communiceren, niet alleen offline maar ook online met zoveel verschillende programma's. Dankzij dit vak en je talenkennis leer je dus veel mensen te bereiken en een goede reputatie op te bouwen. Dat zal uiteindelijk ook zorgen voor meer succes en connecties in je latere beroep.

Talen
In de richting Taal en communicatie leer je niet alleen verschillende manieren om te communiceren maar ook vier verschillende talen. Voor Duits zijn de meesten op voorhand wat bang omdat dit vaak moeilijker wordt voorgesteld dan het is. Maar geloof ons, het valt echt zeer goed mee, want de lessen verlopen rustig en duidelijk, met af en toe iets leuks waardoor je de leerstof op een leukere manier in je kan opnemen. Dus als de richting je tegenzit omdat je geen zin hebt in Duits, maak je dan maar geen zorgen, want als je zorgt dat je vanaf les 1 goed mee bent, dan komt alles in orde. Je krijgt ook niet alleen woordenschat en grammatica, maar je leert ook meer over Duitsland en de gewoontes van de mensen.
Engels krijg je meer uren in de week omdat Engels natuurlijk een taal is die overal gebruikt kan worden. Hier leer je onder andere over de gewoontes van mensen in de UK en hoe je de taal op een goede manier kan beheersen met de juiste uitspraak.
Bij Nederlands wordt veel gewerkt aan ons algemeen taalgebruik. Je hebt dan ook vijf uur in de week Nederlands, wat misschien veel kan lijken maar dat is het zeker niet. Het is juist de perfecte hoeveelheid die je nodig hebt in een week. Enkele opdrachten zijn boekpresentaties, je eigen flitsverhaal maken en deze dan indienen bij een wedstrijd van school, verschillende soorten humor leren herkennen…

Frans is voor onze richting ook een heel belangrijk vak. Het is zeker belangrijk voor later als je je goed wilt kunnen uitdrukken in het Frans. Het vak heb je vier uur in de week en het leukste eraan zijn de mondelinge oefeningen in het Frans, want je kan er in een veilige omgeving samen aan werken. Het laat je echt leren op een leuke en interessante manier en natuurlijk wordt er ook tijd vrijgemaakt voor spelletjes zoals een kaartspelletje met Franse woorden.


Public relations
In het vak Public Relations leren we hoe we met mensen moeten vergaderen en communiceren. We gaan dus ook veel vergaderingen doen met onze klas en op een leuke manier klasafspraken maken waaraan we ons aan moeten houden. Soms gaan we ook feedback geven en krijgen van anderen en leren wat we moeten doen met die feedback. We gaan ook leren om onszelf te evalueren. We gaan dan moeten uitleggen hoe de voorbije lessen gingen, hoe we ons gedroegen en hoeveel moeite we erin hebben gestoken. Daarover gaan we ook eerlijk zijn. We moeten onze taken ook op tijd in de uploadzone zetten en op de juiste manier, zoals Word en PDF.

Bij dit vak leer je niet alleen van alles maar je gaat het ook in de praktijk moeten brengen. We hebben avatars gemaakt over onszelf met een programma, daarna hebben we ook een strip gemaakt met storyboard over onze richting wat ook heel leuk is. We hebben ook via Canva affiches gemaakt over onder meer de netheid in de klas en over ergonomie. Daarna hebben we ook meegedaan aan de week tegen pesten; zo hebben we flyers gemaakt.
We leren dus heel veel werken met verschillende programma’s zoals Canva, Storyboard, Word, MS paint en we leren monteren op de computer. Ons boek staat ook online dus we leren onze hoofdstukken vanuit de computer wat ook altijd leuk kan zijn. We krijgen ook een vast klaslokaal waar je een kast krijgt en al je spullen kan inleggen. Elk seizoen mag je ook je vast lokaal versieren, bijvoorbeeld in de sfeer van kerst, Pasen, Halloween of de zomer. Bovendien worden je ontwerpen soms ook in de klas opgehangen.


Communiceren
Hou jij niet van presenteren of praat je niet graag voor een hele klas? Krijg je stress als je moet vertellen voor de klas? Dan is dat geen probleem. Hier bij Taal en communicatie leer je met die stress om te gaan.

In deze richting ga je moeten presentaties maken in verschillende talen maar dat is natuurlijk geen probleem als je dat nog niet durft of nog niet kan, dat wordt nog niet van je verwacht. De leerkrachten helpen je om goed te kunnen presenteren en om te gaan met die stress. Natuurlijk leer je ook om minder verlegen te zijn.
Je leert ook om te kunnen communiceren met verschillende mensen. Op het begin van het jaar zal dat allemaal nog niet zo goed lukken maar naar het einde van het jaar toe zal je enorm gegroeid zijn. Je zal kunnen communiceren met je klasgenoten, leerkrachten maar ook de hele school en je zal dat ook kunnen in verschillende talen.

Communicatie, communicatiemiddelen en communiceren op een correcte manier, hoe doe je dat? Communicatiemodellen ontstaan wanneer mensen met elkaar communiceren op verschillende manieren. Je hebt heel veel verschillende soorten communicatie zoals mondeling, met je gsm, met papiertjes, gebarentaal en nog veel meer. Al deze soorten leer je in de richting Taal en communicatie.
Je kan ze ook toepassen op verschillende manieren, bijvoorbeeld door te chatten met elkaar, door gebaren naar iemand te maken, je gezichtsuitdrukkingen, emoties, je eigen stem… Je past deze modellen dagelijks toe zonder dat je het eigenlijk zelf door hebt. Je gebruikt deze dan ook op een correcte manier: zoals je tegen je vrienden praat, praat je niet tegen de directie van een school. Daar zijn dus grote verschillen in. Zo zie je maar hoe vaak je dit eigenlijk allemaal gebruikt. Hopelijk interesseert het je om hierin verder te gaan.


Uitstappen
Bij de richting taal en communicatie gaan we op uitstappen, zowel naar het binnenland als naar het buitenland. Wat we op deze soorten uitstappen doen is je vermaken met je klas maar ook dingen bijleren op amusante manieren. Hier is wat meer informatie over de binnenlandse uitstappen. In het derde middelbaar gaan we naar Liège (Luik) waar we een dag blijven. Dat betekent dat we in de ochtend met de bus naar Liège gaan en we in de late namiddag met de bus terugkomen. Een Franstalige gids geeft een rondleiding rond de stad en legt grote historische momenten uit die daar plaats hebben gevonden. Je leert dus wel veel dingen bij maar wel op een leuke manier die niet saai is. In het vierde jaar is er nog een eendaagse uitstap, namelijk naar de VRT-toren in Brussel. Daar krijg je een rondleiding over de hele journalistieke wereld en hoe er gewerkt wordt. Zelf ga je ook opdrachten krijgen om uit te voeren.
Vanaf het vierde gaan we naar het buitenland. In het buitenland is het een meerdaagse uitstap. Dat betekent dat we ergens blijven overnachten. Waar we naartoe gaan, is nog niet zeker maar vorig jaar zijn sommige klassen voor drie dagen naar Amsterdam (Nederland) gegaan en andere klassen naar Lille (Frankrijk). In het vijfde bezoeken we doorgaans een Duitse stad. Je kan ook op skivakantie gaan tijdens de krokus vakantie samen met de school. Al deze reizen die tijdens de schooluren zijn, zijn verplicht. Bij de uitstappen buiten de schooluren kun je zelf kiezen of je meegaat.

In beeld

bottom of page