Skip to main content
x

Sint-Martinusfeest is een voltreffer

Vrijdag 27 april stond voor onze leerlingen in het teken van hun beschermheilige, Sint-Maarten. De heilige die als Romeinse soldaat aan de stadspoorten van de Franse stad Amiens de helft van zijn mantel wegschonk aan een bedelaar en het later tot bisschop van de Tours schopte. Hij mag dan wel de beschermheilige van de armen zijn, onze school verruimt dat naar goede doelen in het algemeen zoals een project in Nepal, Kom op Tegen Kanker, Cliniclows, Kom op tegen kanker, Sint-Vincentius…

De festiviteiten gingen al vroeg van start. Door de rijke mix aan talenten werken de Sint-Martinusscholen grotendeels zelfbedruipend. Zo lag de ombouw van speelplaats tot festivalterrein volledig in handen van leerlingen en leerkrachten van enkele nijverheidstechnische studierichtingen. Voor de lunch zorgden de leerlingen en leerkrachten voeding & horeca. Voor de andere leerlingen waren er in de voormiddag workshops als chocoladespiesjes maken, ballonnen vouwen, yoga, webdesign, mandala's tekenen met GeoGebra, een EHBO-initiatie, een escaperoom klimaatverandering, sleutelhanger laseren, cycling, schaken … Kortom: voor elk talent en elke leeftijd wat wils dus en dit deels in goede banen geleid door de leerkrachten zelf; voor sommige workshops konden we rekenen op de steun van externe partners als de UCLL, UHasselt, Arktos e.a.

Na de lunch startte het muziekfestival met een dj-podium en bands podium. Op beide podia kwam lokaal talent in actie. Dankzij het mooie weer heerste er al snel een festivalsfeertje: frietjes, ijs, wafels, pannenkoeken, churros, chocoladespiesjes, zelfontworpen T-shirts … het was er allemaal en door eigen handen gemaakt en verkocht. De artiesten op beide podia konden in alle geval op veel bijval rekenen.

’s Avonds was er de Urban Run in samenwerking met de Markthallen en vele andere partners van Herk-de-Stad. Bijna 500 deelnemers liepen het afwisselende parcours met de nodige hindernissen door Herkse straten en gebouwen. In de pop-ups op de speelplaats van de school en langs het parcours van de Urban Run konden bezoekers genieten van de ondernemingszin en - talent van onze leerlingen. De opbrengst van alle activiteiten maken we later bekend.