Skip to main content
x

Regenboogweek op campus Amandina

Meer dan vier op de tien holebi's voelen zich onveilig op school wegens hun geaardheid. Een kwart krijgt zelfs af te rekenen met fysiek geweld. Dat blijkt uit een grote bevraging bij Vlaamse holebi- en transgenderscholieren. Op de Sint-Martinusscholen in Herk-de-Stad is er daarom sinds vorig schooljaar een Gay Straight Alliance (GSA), een netwerk van leerlingen en personeelsleden dat seksuele diversiteit op school bespreekbaar maakt.

“Via de GSA willen we ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt op school, of je nu holebi bent of niet”, aldus initiatiefnemers Annemie Vrancken en Bart Vandezande. Uit onderzoek blijkt dat als een school werkt aan een positief klimaat over man-vrouwverhoudingen en holebi’s zowel holebi- als heteroleerlingen zich daar beter door voelen. “Enerzijds werken we aan een hecht GSA-team via allerlei teambuildings en meetings, maar anderzijds proberen we via diverse initiatieven zo zichtbaar mogelijk te zijn voor alle leerlingen en collega’s”, klinkt het.

Op 17 mei 2019 zal het exact 29 jaar geleden zijn dat de wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. Sindsdien heeft de holebi- en transgendergemeenschap deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie. Om dit extra in de verf te zetten, organiseerde de GSA een Regenboogweek met onder andere een filmavond. Personeelsleden, leerlingen en hun familieleden werden uitgenodigd om samen de film “Freak Show” te bekijken. Met een hapje en een drankje genoten ze van het hilarische, maar hartverwarmende verhaal van Billy Bloom die zijn excentrieke zelf is op een ultraconservatieve school.

De boodschap van de film luidde dat iedereen uniek is en dat die diversiteit net verrijkend is. Onze school blijft daarom werken aan een inclusieve, veilige en tolerante gemeenschap waar ieder zichzelf mag zijn, ongeacht je seksuele voorkeur.